KORONAVİRÜS NEDİR?

Koronavirüs (COVID-19)

Virüse taç manasına gelen latince “corona” ismi verilmiştir. Poliformik yapıdadırlar.. Yani pek çok biçimleri ve formları vardır. Bu  virüs ailesi çok geniştir. Corona virüs zoonotiktir  (hayvansal kaynaklı). Henüz hayvanlarda tespit edilmemiş pek çok korona virüs  çeşidi vardır.

Mers, sars, nezle, grip gibi hastalıklara sebep olan virüslerde corona virüsün formlarıdır. Grip ve nezlede görülen korona virüsler hafif semptomlar gösterdikleri için paniğe yol açmazlar.

Virüsler aslında basit yapıdadırlar. Etkili olabilmeleri için canlı organizmaya ihtiyaçları vardır. Bir virüs , yüzeyin durumuna göre değişkenlik gösteren ,hijyen eksikliğine de bağlı olarak 2 saat ile 9 gün arasında canlı kalabilmektedirler.

Korona virüsle mücadelede en etkili ve kritik unsur el hijyenidir.

Etkili bir el hijyeni sağlamak için yapılması gerekenler:

-       Kollar mümkünse dirseklere kadar sıvanmalı

-       Takılar çıkarılmalı(saat ,yüzük,künye gibi)

-       Tırnaklar kısa ve temiz olmalı, takma tırnak ve tırnak ürünlerinin çıkartıldığından emin olunmalıdır.

-       Cilt bütünlüğü bozulmuş (kesik,yara, çizik gibi) yerler uygun bir malzeme ile kapatılmalıdır(yara bandı).

El yıkama

Virüsü etkisiz hale getirmek için eller en az 20 sn. boyunca su ve sabunla el yıkama tekniğine uygun bir şekilde  iyice ovalanarak yıkanmalıdır.

Solunum hijyeni, öksürük ve hapşırık adabı

Solunum hijyeni nasıl sağlanır?

-       Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın

-       Rüzgarlı havalarda dışarı çıkmamaya çalışın. Rüzgarlı hava çok toz barındırır.

-       Terli durmamaya dikkat edin

-       Bol sıvı tüketin

-       Tütünden  ve içilen ortamdan uzak durun

Öksürme, hapşırma, burun sümkürme gibi hareketlerdetek kullanımlık kağıt mendil kullanın ve bir an önce kapaklı bir çöp kutusuna atın.

Öksürme hapşırma ve solunum salgısının elle temasından sonra eller mutlaka yıkanmalı, suya ulaşmak zor ise antiseptik solüsyon ile(%70 alkol bazlı) eller iyice ovulmalıdır.

Özellikle asansör koridor ve kapalı alanlarda öksürme ve hapşırma adabına mutlaka uyulmalıdır.

Suyun bulunmadığı ve suya ulaşmanın zaman alacağı durumlarda eller, %70 lik alkol bazlı antiseptik solüsyon ile iyice ovulur. Ancak  ilk fırsatta eller yıkanmalıdır.

. Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen başlıca korunma yöntemleri aşağıdaki gibidir:

• Sosyal Uzaklaşma: Sosyal uzaklaşma, kalabalık ortamlardan, toplu etkinliklerden kaçınmak, mümkün olduğunda diğerlerine olan mesafeyi (en az bir metre, tercihen 2 metre) korumak anlamına gelir. Hisar camiasının tüm üyelerinin sosyal uzaklaşma kavramını benimsemelerini öneriyoruz.
  • Maske Kullanımı: Sosyal mesafenin korunması ile birlikte tüm veli, öğrenci, öğretmen ve çalışanlarımızın açık ve kapalı alanlarda maske kullanımına uymalarını salgının yayılmasını önlemede önemli bir korunma yöntemi olarak görmekteyiz.
  • Hijyenik Korunma Yöntemleri: Yaşam alanlarımızda ve kişisel temizliğimizde azami ölçüde hijyenik korunma yöntemlerine dikkat etmemizi önermekteyiz.
  • İzolasyon Süreci: Geçtiğimiz 14 gün içinde herhangi bir ülkeye seyahat etmiş olan veya yakın bir zamanda herhangi bir ülkeye seyahat edecek olan tüm öğrenci, veli, çalışan ve öğretmenlerimize T. C. Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği önlemler uyarınca Türkiye’ye giriş yaptıkları tarihten itibaren 14 günlük izolasyon sürecini tamamlamalarını tavsiye ediyoruz. Eğer bu durum sizin için geçerli ise, 14 günlük süreyi evinizde geçirmeniz ve 14 gün boyunca da diğer kişilerle temastan kaçınmanız tavsiye edilmektedir.

Değerli anne ve babalar;

Çocuklarımıza örnek olacak biz ebeveynleriz. El  yıkamanın ve sosyal mesafenin önemini küçümsemeyin. Unutmayalım ki çocuklar söylediklerimizi değil yaptıklarımızı yaparlar. Onlara  iyi birer  model olmalıyız.

Yeterli  hijyene erişmek ve sürdürmek medeni yaşamanın gereğidir. Bu bizim ahlaki, sosyal ve çevresel yükümlülüğümüzdür.